Stokman is expert in transportbandrollen, voornamelijk voor transport van bulkgoederen. Maar wat is een transportbandrol en hoe werken transportbandrollen? Wij delen onze kennis graag en daarom vertellen we in deze blog de basis; de hoe, wat en waarom van transportbandrollen. Na het lezen van deze blog snapt u wat een transportbandrol is, waarvoor deze gebruikt worden en hoe een transportbandrol werkt. Ook leggen we de verschillen uit tussen bovenrollen, onderrollen en zijrollen.
Transportbandrollen zijn onderdeel van transportbanden
We beginnen bij het begin; waarvoor worden transportbandrollen gebruikt? Transportbandrollen zijn onderdeel van een bandtransporteur die producten of losse stortgoederen zoals kolen, zand of ijzererts verplaatst. De transportbandrollen zijn onderdeel van deze installatie en noodzakelijk om het transport mogelijk te maken.
De transportband is de drager van de materialen en ligt als een lus om de trommels en rollen heen. De transportbandtrommels drijven de band aan, spannen de band en leiden deze in de gewenste richting. In onze blog over transportband trommels lees je meer over de functie en werking van transportband trommels. De transportband rollen dragen de transportband van trommel naar trommel. Zij dienen puur ter ondersteuning van de band.
Hoe werkt een transportbandrol?
Transportbandrollen zijn dus een essentieel onderdeel van de bandtransporteur. Maar hoe werkt een transportbandrol? Zoals hierboven beschreven is de transportbandrol verantwoordelijk voor het ondersteunen van de transportband. Omdat de transportband als een eindeloze lus on de trommels heen draait, heeft de transportband een heengaand deel en een teruggaand deel.
Voor een goed begrip van de werking en functionaliteit van transportbandrollen benoemen we eerst een aantal onderdelen van een bandtransporteur. Dat begint bij het opstortpunt, hier worden de materialen op de band gestort. Het doel van de bandtransporteur is dit materiaal vervolgens te transporteren naar het afstortpunt, waar het materiaal de band weer verlaat. Het heengaande deel van de transportband beweegt met daarop het materiaal van het opstort- naar het afstortpunt en noemen we het boven-part. Het teruggaande deel beweegt zonder materiaal terug van het afstortpunt naar het opstortpunt, dit noemen we het retour- of onder-part.
Zoals in onderstaande tekening te zien is, is de bandtransporteur een gesloten circuit. De transportbandrollen ondersteunen en begeleiden de transportband op verschillende punten.
Verschillende soorten en functies van transportbandrollen
Op tekening 1 zien we de verschillende transportbandrollen, deze rollen hebben verschillende functies afhankelijk van de plaats in het systeem. In het boven-part bij het opstortpunt plaatsen we bufferdraagrollen, deze dienen voornamelijk ter bescherming van de band tijdens het opstorten van materiaal. Veel materialen zoals steenkool of ijzererts zijn zwaar, grof en hoekig. De bufferdraagrollen zijn voorzien van rubberen steunringen. Deze ringen dempen de stotende belasting op de band tijdens het opstorten. Om te voorkomen dat de band te ver tussen de rollen doorzakt, staan de rollen bij het opstortpunt dichterbij elkaar.
Bovenrol transportband
De bovenrollen worden ook wel draagrollen genoemd. Dit zijn de rollen die de band en het materiaal dragen. De draagrollen zijn niet bekleed en worden verder uit elkaar geplaatst dan bij het opstortpunt. De ruimte tussen de verschillende draagrollen is mede afhankelijk van het gewicht van de transportband en de hoeveelheid lading die daar per strekkende meter op ligt. De maximaal toelaatbare afstand tussen bovenrollen is 1.500 millimeter.
Onderrol transportband
De rollen die het onderpart van de band terugleiden naar het stortpunt zijn de onderrollen. Onderrollen kunnen zowel zonder als met bekleding uitgevoerd worden, de keuze hiervoor is mede afhankelijk van het te vervoeren materiaal. Vervoert de band kleverige materialen? De onderrollen strijken dit materiaal dan in meer of mindere mate van de band af met ongewenste vervuiling onder de installatie als gevolg. De volgende criteria bepalen welk type bekleding toegepast kan worden voor een onderrol:
- Op de punten waarop het afstrijken en dus mors beperkt moet worden kiezen we voor rollen met rubber steunrollen die het contactoppervlak verkleinen en daardoor minder residu afstrijken. De rubberen steunringen verlagen door de grotere diameter ook de omtreksnelheid van de onderrollen. Gevolg is een langere levensduur van de onderrollen en een stillere installatie.
- Op de plekken in de installatie waar juist wél het overgebleven materiaal van de band verwijdert moet of mag worden kiezen we voor volledig PU of rubber beklede onderrollen. Deze bekleding vergroot het contactoppervlak en verwijdert daardoor zoveel mogelijk van het overgebleven materiaal voordat de transportband opnieuw door de installatie gaat.
Zijrol transportband
Ook willen we voorkomen dat materiaal tijdens het vervoer van de band valt. Daarvoor worden de buitenste rollen, deze noemen we ook wel de zijrollen in een bepaalde hoek geplaatst, de troghoek. Op onderstaande tekeningen staat dit duidelijk aangegeven.
Wij helpen onze klanten al tientallen jaren met het samenstellen van de best mogelijke bandtransporteur voor verschillende goederen, locaties en sectoren. Benieuwd wat wij kunnen bieden of na het lezen van deze blog nog vragen over de werking en opties van Stokman transportbandrollen? Neem dan contact met ons op. Direct een offerte aanvragen? Creëer dan in onze configurator uw eigen transportbandrol en ontvang binnen 2 dagen een persoonlijke offerte.