Transportband trommels: typen en functies

Transportband trommels: typen en functies

Home / Transportband trommels: typen en functies

Wat weet u van onze verschillende transportband trommels? Bij Stokman maken we diverse trommels, elk met een ander functie en plek in het transportsysteem. In deze blog lichten wij onze 5 soorten trommels toe: de aandrijftrommel, keertrommel, spantrommel, kniktrommel en insnoertrommel. We vertellen meer over de functie en eigenschappen van deze trommels. Benieuwd? Lees snel verder!

Aandrijftrommel

In een eerder artikel bespraken wij al de aandrijftrommel, met deze trommel wordt de transportband aangedreven. De trommel wordt hydraulisch of elektrisch aangedreven en de wrijving tussen het lichaam van de aandrijftrommel en de transportband zorgt dat de band in beweging komt. Deze wrijving is essentieel voor de functionaliteit van het transportsysteem, daarom worden Stokman aandrijftrommels voorzien van laag rubber of een combinatie van rubber en keramiek om de wrijving te vergroten én eventueel water en vuil af te voeren.

Een aandrijftrommel wordt altijd enkelzijdig of dubbelzijdig uitgevoerd, dat betekent één of twee aandrijvingen per trommel. Afhankelijk van de grootte van het transportsysteem worden één of meerdere aandrijftrommels gebruikt op verschillende punten in het systeem.

Insnoertrommel

De insnoertrommel dient om de omspannen boog van de band en daarmee het contact en het wrijvingsoppervlak tussen aandrijftrommel en de band te vergroten. Indien nodig wordt deze trommel direct na de aandrijftrommel geplaatst, in het onder-part van de installatie.

Het wrijvingsoppervlak heeft een zeer grote invloed op de prestatie van het systeem, omdat de aandrijving afhankelijk is van de wrijving tussen trommel en band. Daarnaast geldt, hoe groter het wrijvingsoppervlak tussen aandrijftrommel en band, hoe meer grip de trommel heeft op de band en des te minder kans op het optreden van slip. De insnoertrommel is daarom vooral geschikt voor transportsystemen die een zeer grote aandrijvingskracht vragen of in een zeer vervuilde omgeving geplaatst worden.

Stokman BV ontwerpt, bouwt en installeert diverse typen transportband trommels voor heavy duty bulk handling transportsystemen.
In onze machinefabriek in Raamsdonksveer ontwerpen en maken wij diverse typen transportband trommels, geschikt voor heavy duty transportsystemen.

Keertrommel

De keertrommel wordt daar geplaatst waar de band 180° van draairichting moet veranderen. Bijvoorbeeld op de staart van de band. De keertrommel heeft vaak dezelfde diameter en lagering als de aandrijftrommel. Maar kan net als alle andere niet aangedreven trommels zowel met uitwendige als inwendige lagering uitgevoerd worden.

Spantrommel

Een spantrommel is eigenlijk ook een keertrommel, waarmee de band op spanning wordt gebracht. Bij het op spanning brengen van de band treden hogere krachten op de trommel op. Daarom is de spantrommel vaak wat sterker uitgevoerd.

De spantrommel kan als keertrommel ook op de staart van de band ingezet worden, en als spantrommel op iedere ander positie in het onder-part van de band. In dat geval is de voorkeur om de spantrommel zo dicht mogelijk bij de aandrijftrommel te plaatsen, omdat de benodigde spankrachten voor de band daar het laagst zijn.

Kniktrommel

De kniktrommel wordt toegepast in het onder-part op plekken waar de band een knik van maximaal 90° moet maken, bijvoorbeeld wanneer de band door een constructie geleid moet.

De uitvoering van een kniktrommel lijkt op die van een keertrommel, maar de diameter is vaak kleiner. Ook kan de trommel vaak lichter uitgevoerd worden, omdat ze door de kleinere omspannen boog minder zwaar belast worden.

Correcte opstelling en uitlijning trommels voorkomt scheeflopen

De correcte installatie van alle trommels in het transportbandsysteem is van essentieel belang voor de functionaliteit. Onderdeel hiervan is de opstelling en uitlijning van de trommels. Met een correcte opstelling en uitlijning van de trommels zorgen we voor een perfect rechte transportband en voorkomen we dat band zijdelings van de trommel afloopt.

Om het scheeflopen van de transportband nog meer te voorkomen kunnen trommels uitgevoerd worden met een zogenaamde bombeering. Door de bombering heeft de trommel in het midden een iets grotere diameter als aan de zijkanten, waardoor de omtreksnelheid in het midden van de trommel net iets hoger is. De band heeft hierdoor de neiging om zijdelings naar dat hoogste punt toe te bewegen, dit noemen we de middelpuntvliedende kracht. Door dit effect van de bombering blijft de band vanzelf in het midden van de trommel lopen en voorkomen we dus het scheeflopen van de transportband.

Bent u al bekend met de kwaliteit van Stokman transportband trommels en rollen? Wij vertellen u graag meer over onze producten. Neem contact op, dan vertellen wij u meer over de mogelijkheden en constructie van onze rollen en trommels.

De diverse trommels die Stokman BV maakt worden ontworpen en samengesteld op basis van bijna 100 jaar ervaring en kennis
De diverse trommels die Stokman BV maakt worden ontworpen en samengesteld op basis van bijna 100 jaar ervaring en kennis.